Siatie a pestovanie koreňovej zeleniny

Reklama:
06. 05. 2016

Zdroj: prof. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD., Ing. et Ing. Marián Sudzina

Reklama:

Čierny koreň

Nazýva sa aj Hadomor španielsky. V minulosti sa používal ako liek proti moru, rôznym jedom, ako prostriedok proti hadiemu uštipnutiu, pri srdcových, nervových a očných ochoreniach. Predpokladá sa, že niektoré zložky čierneho koreňa pôsobia upokojujúco na nervovú sústavu svojím sedatívnym účinkom, iné majú priaznivý vplyv na sekréciu žliaz s vnútorným vylučovaním. Je aj cennou zeleninou v diéte diabetikov. Vysoký obsah vlákniny stavia čierny koreň medzi druhy zeleniny, ktoré sa veľmi vhodne uplatňujú pri redukčnej diéte.

Konzumnou časťou je v prvom roku vytvorený dužinatý, dlhý a valcovitý koreň. Má čiernu farbu, bielu dužinu, ktorej pri narezaní vyteká smotanová biela lepkavá šťava. Čierny koreň je zdrojom minerálnych látok, najmä draslíka, fosforu, horčíka, vápnika a železa. Z vitamínov je najviac zastúpený vitamín E a vitamín C.

Prvý rok tvorí čierny koreň čierny valcovitý koreň, ktorý dosahuje dĺžku asi 30-40 cm a hrúbku 3-4 cm. Druhý rok vyrastie kvetná byľ. Najlepšie rastie v kyprej hlinitopiesočnatej pôde, v ktorej je dostatok humusu a živín. Neznáša pôdy čerstvo vyhnojené maštaľným hnojom. Je odolný proti nízkym teplotám, dobre prezimuje a nevymrzne. Väčšie úrody však dáva v teplých oblastiach.

Čierny koreň sa pestuje z priamej sejby do voľnej pôdy. Termín sejby je skoro na jar v marci. Šírka riadkov má byť 30-40 cm a hĺbka výsevu 3-4 cm. Ideálna vzdialenosť rastlín v riadku je 8-10 cm.. Osivo čierneho koreňa klíči pomerne dlho, preto treba vytrhávať buriny. Čierny koreň závlahu potrebuje len v suchých letných dňoch.

Z jarných výsevov sa zbiera jednorázovo na jeseň alebo až na jar. Keď počasie dovolí môže sa zbierať aj počas zimy. Korene sú dlhé, krehké a vňať je slabá, preto ich pri zbere nemožno ťahať. Rastliny treba podobrať a pomocou rýľa vyberať korene. Poškodené korene treba spotrebovať čo najskôr. Hrubé, rovné korene sa môžu uskladniť. V pivniciach je najlepšie ich ukladať do vlhkého piesku.

Reďkovka

Je jednoročná typická jarná zelenina. Konzumuje sa krehká a šťavnatá buľvička, ktorá je najčastejšie guľatá alebo podlhovastá, či dlhá ako mrkva. Najobľúbenejšie sú skoré jarné guľaté reďkovky červenej farby.

Cenná je tým, že sa konzumuje v surovom stave. Obsahuje najmä vitamínu C, minerálne látky vápnik, fosfor a železo. Jej charakteristickú chuť spôsobujú horčičné silice a iné aromatické látky, ktoré priaznivo pôsobia na trávenie.

Na jar sa pestuje ako predplodinu pred hlavnými druhmi zeleniny. Má krátku vegetačnú dobu, rýchly vývoj a slabý vzrast. Môže sa pestovať aj ako medziplodina, ktorá využíva priestor medzi pomaly rastúcimi druhmi. Neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom, ale dobre reaguje na rozložený kompost.

S jarným výsevom na záhony treba začať čo najskôr, len čo pôda obschne. Vysieva sa do riadkov vzdialených 15 - 20 cm a do hĺbky 1 cm. Po vzídení a vytvorení klíčnych listov sa porast jednotí na 3 - 4 cm. Ošetrovanie počas vegetácie spočíva v kyprení a v pravidelnej závlahe, ktorá je podmienkou dobrého rastu kvalitných buľvičiek. Reďkovku zberáme prebierkou, postupne ako dorastá. Pre plynulosť zberov je vhodné siať ju v týždenných intervaloch. Termín výsevu je marec až koniec apríla. Z neskoršej sejby najčastejšie vybieha do kvetu a nevytvorí jedlé a kvalitné buľvičky.

Mrkva obyčajná

Patrí medzi najrozšírenejšie zeleniny. Konzumnou časťou je dužinatý koreň, ktorý má mať slabý stržeň a širokú kôru. Uprednostňuje sa oranžovo červená až červená farba, bez zelenej hlavy.

Skoré odrody, môžu mať aj tupo zakončené valcovité, mierne kónické alebo guľovité korene a nazývame ich karotka. Vyznačujú sa jemnejšou, intenzívnejšie vyfarbenou dužinou. Za mrkvu sa považujú neskoré, dobre skladovateľné odrody s dlhšími koreňmi.

Výživová hodnota mrkvy je pozoruhodná. Spočíva hlavne v obsahu provitamínu A, vitamínov C, B1, B2, PP a cukrov. Dôležitý je aj obsah minerálnych látok. Sú zásaditej povahy a prevláda draslík, sodík, fosfor, vápnik a horčík. Mrkva je ľahko stráviteľná, nedráždivá, dobre sa uplatňuje v mnohých diétach a v strave detí. Využitie mrkvy v domácnosti je rôznorodé. V prvom rade sa používa ako polievková zelenina. Dobre sa uplatňuje na prípravu dusených, pečených a varených špeciálnych príloh, na prípravu šalátov a džúsov. V surovom stave je mrkva cennou a hodnotnou pochúťkou a často sa upravuje na šaláty.

Mrkva je dvojročná rastlina. Prvý rok vytvára koreň a listy, druhým rokom kvitne a prináša semená. Obľubuje ľahšie, výhrevné, nevysýchavé pôdy, dobre zásobené vápnikom. Chlór pôsobí nepriaznivo na tvorbu karoténov, pravidelnú tvorbu koreňov a znižuje úrody. Preto nepoužívame chloridové formy hnojív. Nadmerné množstvo dusíka v pôde môže spôsobiť zvýšenie obsahu dusičnanov v koreňoch, ktoré sú pre ľudské zdravie škodlivé. Najlepšie je použiť spolu s dusíkatými hnojivami aj fosforečné a draselné, Takto sa zamedzí hromadeniu dusičnanov a zlepší sa akosť i uchovateľnosť mrkvy.

Semeno klíči už pri teplote 3-4 oC, preto sa vysieva skoro na jar, väčšinou v marci, ak pôda už preschla. Neskorá mrkva pre jesenný zber sa seje v apríli až máji. Pre celoročné pestovanie mladej karotky možno vysievať postupne po troch týždňoch s posledným termínom začiatkom júna. Seje sa plytko do riadkov vzdialených od seba na 30 cm. Semeno vzchádza až za 2-5 týždňov. Vo fáze troch až štyroch lístkov jednotíme porast karotky na vzdialenosť 3-5 cm a neskorú mrkvu na 8-10 cm. Mrkvu zbierame v záhradke postupne podľa potreby. Na jeseň, pred príchodom mrazov ju pozbierame a spracujeme konzervovaním, mrazením alebo uložíme na skladovanie.

Paštrnák

Táto zelenina zostáva u nás nedocenená. Konzumnou časťou je koreň najčastejšie vretenovitého tvaru, podobný petržlenu. Šupku má žltkastú, dužina je biela. Má príjemnú sladkastú chuť s arómou, pripomínajúcou petržlen.

Zdravotný význam je vo vysokom obsahu minerálnych látok, z ktorých je významný najmä draslík, vápnik, fosfor, horčík, mangán a zinok. Dôležitý je obsah éterických olejov, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a na nervovú sústavu, vitamín C a obsah vitamínov skupiny B.

Paštrnák sa seje do voľnej pôdy od začiatku marca. Hĺbka sejby má byť 2 cm, šírka riadkov 30-40 cm a v riadku sa jednotí na vzdialenosť 10-15 cm. Vzchádza za 2 až 3 týždne. Ošetrovanie spočíva v odburiňovaní, v okopávaní a polievaní. Doba od výsevu do zberu sa pohybuje od 140 do 200 dní. Keďže je mrazuvzdorný, môže sa nechať na záhone aj cez zimu a zberať postupne podľa potreby alebo až na jar. Najčastejšie sa však úroda pozbiera na jeseň. Pri zbere treba korene opatrne vyryť, aby sa nepolámali. Potom sa odkrútia listy až na srdiečko. Korene sa nechajú obschnúť a uložia sa na skladovanie. Optimálne podmienky na uskladňovanie sú teploty okolo 0 oC a relatívna vlhkosť vzduchu 90 až 90 %. V takýchto podmienkach vydrží v čerstvom stave celú zimu.

V kuchyni sa využíva podobne ako mrkva, petržlen alebo zeler, najčastejšie ako koreňová zelenina. Môže sa použiť aj ako príloha k mäsitým jedlám varený, dusený, alebo ako paštrnáková kaša. Pri niektorých diétach nahrádza zemiakové pyré. Voľakedy sa zo sušených koreňov mlela múka, z ktorej sa piekol paštrnákový chlieb tmavej farby a medovníkovej chuti.

Petržlen koreňový

Podobne ako väčšina koreňovej zeleniny je dvojročnou rastlinou. Prvým rokom vytvára konzumnú časť, ktorou je vretenovitý koreň a vňať. V druhom roku prináša semená. Obsahuje významné množstvo dôležitých prvkov, napr. vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka a zinku. Je bohatý na vitamín PP (niacín), vitamín E (tokoferol) a vitamín C (kyselina askorbová). Petržlen je aj uznávanou liečivou rastlinou. Obsahuje rôzne éterické oleje. Má močopudné účinky a v medicíne sa využíva ako diuretikum. Pôsobí aj proti nadúvaniu a nechutenstvu. Petržlen je súčasťou čajov najmä pre chudnutie a pri chorobách obličiek.

V domácnostiach sa používa ako polievková zelenina, ale je vhodná aj na dusenie a zapekanie. Obzvlášť je cenný koreň v surovom stave do šalátov. Petržlenová vňať sa môže pridávať do mnohých jedál na ochutenie. S obľubou sa používa v čerstvom stave na zdobenie varených pokrmov, studených mís, chlebíčkov alebo do šalátov.

Môže sa pestovať aj na chladnejších stanovištiach stredných polôh, s dobre štrukturovanou pôdou. Nepestuje sa v prvom roku po hnojení maštaľným hnojom, ale až v druhom roku. Skoré odrody treba siať na dobre pripravený záhon skoro na jar, aby sa pri vzchádzaní využili jarné dažde. Ak je sucho, pred výsevom sa pôda zavlaží. Môže sa vysievať aj postupne až do konca júna. Hĺbka výsevu má byť 1-3 cm a šírka riadkov 30 - 40 cm. Po vzídení sa porast pretrháva na vzdialenosť 10 - 20 cm. Mladá vytrhaná vňať aj s koreňom sa môže použiť pri varení alebo na chlebíčky. Počas vegetácie je potrebné zavlažovať. Dôležitá je vlaha po vzídení, aby sa podporil rast a vývin. Najviac vody vyžaduje v júli až auguste. Petržlen sa môže konzumovať už v priebehu rastu pri rôznej veľkosti. Hromadný zber však začína pri skorých odrodách už od augusta, septembra. Neskoré odrody na skladovanie sa zbierajú do začiatku novembra. Petržlen môže prezimovať aj vonku. Takto je k dispozícii aj čerstvá vňať cez zimné obdobie a skoro na jar.

Okrúhlica

Patrí medzi takmer neznáme zeleniny, hoci sa kedysi hojne pestovala aj u nás. V období antiky sa pestovala v Grécku i v starom Ríme ako potravina i ako krmivo.

Použitie k príprave jedál je podobné ako pri kalerábe. Chutné sú z nej surové šaláty a prívarky. Konzumnou časťou je buľva. Jej tvar je guľovitý, oválny alebo sploštený . Dužina okrúhlice môže byť biela alebo žltá. Pokožka v hornej časti buľvy býva zelená, červená, fialová alebo bronzová. Spodná časť buľvy je najčastejšie biela až žltá, ale aj čierna.

Je to rastlina dvojročná, s rovnakým vývojom ako kvaka. Listy tvoria ružicu, kvet je tvorený jednoduchým vrcholíkom.

Okrúhlica je skromná rastlina. Má nižšie nároky na teplo než zemiak. Znáša jesenné mrazy do -7oC bez poškodenia. Je to plodina do drsnejších, vyššie položených polôh. K rastu vyžaduje dostatok vlahy, zvlášť na začiatku vegetácie. Proti mrazom je odolnejšia než kvaka. Nadbytok dusíka spôsobuje zlú chuť a dutosť buliev.

Vo vyšších polohách sa často tvorí rosa, ktorá podporuje rast okrúhlice. Najlepšie jej vyhovuje teplota 12-20oC, vyššie teploty spôsobujú obmedzenie rastu koreňov. Semeno klíči pri teplote okolo 5oC. Vzhľadom na krátku vegetačnú dobu ju možno pestovať ako predplodinu alebo následnú plodinu po hlavnej plodine. Seje sa na jar alebo v júli až auguste do riadkov do hĺbky 1,5-2 cm, Šírka riadkov je pri jarnej sejbe 0,20 m a pri letnej 0,30-0,40. Vzdialenosti v riadku pri skorých odrodách 6-8 cm, pri neskorých 12-20 cm.

Jarné odrody sa zbierajú v júni a v júli, jesenné v októbri až v novembri. Hmotnosť buľvy sa má pohybovať od 70 do 600 g. Okrúhlica starnutím drevnatie, preto sa odporúča konzumovať mladé buľvy. Skladuje sa spoľahlivo v hrobliach, pivniciach, najlepšie zasypaná pieskom alebo zeminou.

Kvaka

Podobá sa okrúhlici. Je dvojročná rastlina. V prvom roku vytvára buľvu s ružicou listov. V druhom roku vyrastá 1-1,5 metrov vysoká stonka, ktorá má strapcovité súkvetie žltej farby. Buľvy, ktoré sú jedlou časťou, sú biele, žlté alebo fialové. Konzumujú sa hlavne v čerstvom stave, alebo dusené, či varené. Výživová hodnota kvaky je podobná ako pri okrúhlici. Významný je hlavne obsah vápnika, vlákniny a beta-karoténu. Má priaznivé účinky na žalúdočné, cievne a žlčové choroby.

Darí sa jej vo vlhkejších oblastiach mierneho až chladnejšieho zemepisného pásma. V suchých polohách vytvára nekvalitnú drevnatú a špongiovitú buľvu. Nevyhovuje jej ani zamokrená pôda. Vyžaduje dobre prepracovanú pôdu s dostatkom živín. Je náročná na draslík a znáša aj priame hnojenie maštaľným hnojom.

Kvaka sa môže pestovať z priamej sejby alebo z predpestovaných priesad. Pri priamej sejbe sejeme do voľnej pôdy do riadkov vzdialených 20-40 cm a do hĺbky 1,5 cm. Termín výsevu je od marca až do konca augusta. Rastliny vzídu asi za dvanásť dní. Porast sa jednotí na vzdialenosť 25-30 cm. Cez vegetáciu vyžaduje kyprenie pôdy, odburiňovanie a ochranu pred škodcami.

Kvaka sa zbiera na jeseň postupne, keď buľvy dosiahli veľkosť päť až sedem centimetrov. Na uskladnenie sa ich zber odsunie na neskorú jeseň. Buľvy sa zbierajú ľahko, lebo vyčnievajú z pôdy. Po zbere ich treba nechať sa sušiť aspoň šesť až osem hodín. Potom sa čistia od zeminy, odrežú sa listy a uložia do vhodného skladovacieho priestoru. Pri skladovaní začínajú pomerne skoro zahnívať.

Úradné dokumenty

I/18 Prešov, Levočská - Obrancov mieru križovatka, most, stavebné povolenie

Rozhodnutie Okresného úradu Prešov, Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, číslo OU-PO-OCDPK-2017/007147-04 zo dňa 17. 2. 2017.

Diaľnica D1 Prešov západ - Prešov juh, oznámenie o začatí konania o predĺžení platnosti stavebného povolenie

Verejná vyhláška, ktorou sa oznamuje začatie konania o predĺžení stavebného povolenia, č. j. 10424/2017/SCDPK-C240/12922 zo dňa 16. 2. 2017 pre stavbu "Ďiaľnica D1 Prešov západ - Prešov juh".

I/18 Prešov, Levočská - Obrancov mieru, Úprava trolejového vedenia, oznam o začatí stavebného konania

Verejná vyhláška, ktorou Prešovský samosprávny kraj, Úrad Prešovského samosprávneho kraja, Odbor dopravy, oznamuje začatie stavebného konania a nariadenia ústneho konania, č. j. 02416/2017/OOD-002 zo dňa 10. 2. 2017 pre stavbu...

Poznámky k zákonom

Môže súd nariadiť stavebnému úradu vykonanie štátneho stavebného dohľadu?

Žalobca podal obci Hodruša-Hámre, ako príslušnému stavebnému úradu,žiadosť o prešetrenie legálnosti...

Môže mi úrad doručiť zásielku, ak dlhodobo nie som doma?

Pri doručovaní úradných rozhodnutí v správnom konaní sa často stretávam s takzvanou fikciou...

Neoznámenie trestného činu. Povinnosť oznámiť trestný čin. Mám takú povinnosť alebo nie?

Som povinný oznámiť trestný čin alebo podozrenie z trestného činu? Kedy nie som povinný oznámiť...

Výkup pozemkov na obchvat: Nechcel čakať, vyplatia ho skôr

Národná diaľničná používa dvojaký meter, tvrdia vlastníci.

Dopravný expert: Nechoďme do diaľnic v polovičnom profile

Podobná diskusia o doprave, akú zažíva Prešov, čaká aj iné mestá. Obchvat Prešova sa prehodnocuje a...

Ani päťdesiat úradných pečiatok vám nepomôže, keď si niekto spomenie, že práve váš dom je treba chrániť pre budúce generácie

Mal by štát zrušiť povolenie na zbúranie funkcionalistickej vily v pražských Petřinách? Hosťami...

Na prebratie zásielky bude viac času

Úradná zásielka adresovaná občanovi napríklad zo stavebného úradu je považovaná za doručenú na...

Jarovce sa odvolali proti rozhodnutiu o vyvlastnení pozemkov pre diaľnicu D4

Obec už časť pozemkov pod diaľnicu NDS predala, ďalšie pozemky potrebuje z dôvodu, že zmeny a...

Pozemkové úpravy a ochrana pôdy

Motto: Bohatý hospodár nepredáva svoj majetok.

Prvé kilometre - video dokument o stavbe diaľnice D1 z roku 1970

Nad všetky očakávania intenzívny rast dopravy v mestách a na cestách vyžaduje nevyhnutne stavbu...