Obchvat Ružomberka bude meškať a predraží sa

Diaľničná spoločnosť rieši masívny zosuv svahu neďaleko obce Hrboltová. Možno predĺži tunel Čebrať.

BRATISLAVA. Pôvodne mal štát diaľničný obchvat Ružomberka dokončiť už v budúcom roku. Termín však zrejme nestihnú, povedal SME investičný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Pavol Kováčik.

Na približne 15-kilometrovom úseku medzi Hubovovou a Ivachnovou, ktorý stavia konzorcium OHL ŽS a Váhostavu, našli neďaľeko obce Hrboltová už počas výstavby nový masívny zosuv svahu.

V roku 2014 stavebné spoločnosti urobili nové monitorovacie vrty až do hĺbky 50 metrov a zistili nepriaznivé geologické podmienky. Pôvodné prieskumy počítali len so zosuvmi v hĺbky 25 metrov.

"Sme nútení hľadať adekvátne technické riešenie. Aktuálne máme niekoľko alternatívnych riešení, momentálne ich vyhodnocujeme," hovorí Kováčik.

Pripravujú plán B

Národná diaľničná spoločnosť sa rozhoduje medzi sanáciou svahu, ktorá by umožnila pokračovať v pôvodnej trase, a zmenou trasy diaľnice. Predĺžil by sa tak približne dvojkilometrový tunel Čebrať, ktorý v tomto úseku má stáť.

Druhý variant už predložili na pripomienkovanie na enviroportáli. Podľa dokumentu by po novom tunel nemal približne dva kilometre, ale 3,6 kilometra. Jeho trasa by sa z pôvodnej cesty menila smerom na západ.

Na diaľnici by sa potom museli meniť aj ďalšie stavby. Napríklad mostné objekty, dočasné či trvalé prístupové cesty na cestu. Kováčik však hovorí, že predĺžiť tunel sa javí ako technicky najlepšie riešenie.

Rozhodnutie podľa Kováčika padne, až keď budú mať všetky prieskumy a analýzy. Okrem technických a vplyvov na životné prostredie musí mať diaľničná spoločnosť aj ekonomické analýzy. "Dnes sa zdá, že predpokladané náklady na sanáciu svahu budú väčšie ako preloženie trasy."

Diaľničná spoločnosť bude potrebovať aj ďalšie dokumenty, napríklad územné rozhodnutie. Napríklad proces posudzovania vplyvov na životné prostredie môže trvať niekoľko mesiacov až rok.

Zmluvu s konzorciom OHL ŽS a Váhostavu štátna spoločnosť podpísala koncom roku 2013. Stavbári sľúbili, že úsek postavia za 227,2 milióna eur. Zákazku získali zo štvrtého miesta, keď prvé tri firmy zo súťaže vylúčili. Súťaž vypísal ešte bývalý minister dopravy Ján Figeľ z KDH.

Cena, ktorú štátni diaľničiari vysúťažili, sa nedodrží, zhodujú sa odborníci. "Samozrejme, že stavba sa týmto predraží," vraví Martin Bakoš, šéf spoločnosti Amberg Engineering Slovakia, ktorá dozoruje diaľničné stavby. Suma bude podľa neho závisieť od toho, o koľko sa napríklad predĺži tunel.

Na nové práce by sa buď vypísala súťaž alebo urobil dodatok k zmluve s konzorciom. Bývalý investičný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti z čias prvej vlády Roberta Fica Juraj Čermák je za druhú variantu. Dodatok by sa podľa neho urobil tak, že by sa zobrali jednotkové ceny z vysúťaženej sumy, ktoré by sa mohli zvýšiť o štatistický index. "Tak je to najrýchlejšie."

Kedy skončia

Šéf Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák si je istý, že dokončiť obchvat v roku 2017 stavbári už nestíhajú. Konkrétny termín podľa neho bude závisieť od technického riešenia.

"Optimistická varianta dokončenia úseku je v roku 2019 až 2020," hovorí šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej, ktorý radil premiérke Ivete Radičovej.

Aj dokončenie celej diaľnice D1 od Bratislavy po Košice sa potom posunie za rok 2020. Stavať ešte nezačali dva úseky - juho-západný diaľničný obchvat Prešova a úsek medzi Turanmi a Hubovou. Na prvý sa už robí súťaž, v druhom prípade sa posudzujú vplyvy na životné prostredie.

"Všetky úseky medzi Bratislavou a Košicami sú buď zazmluvnené alebo sa súťažia, a termín ich dokončenia je rok 2019 alebo skôr. Jediným otáznikom zostáva úsek Turany - Hubová, kde zasiahla vyššia moc a kvôli masívnemu zosuvu sa miesto výstavby musí hľadať nové riešenie," povedal v minulosti hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Úradné dokumenty
Diaľnica D1 Prešov západ – Prešov juh - záverečné stanovisko

Záverečné stanovisko Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky číslo 1818/2018-1.8/df zo dňa 28. 2. 2018

Obchodné centrum OC FORUM Prešov - územné rozhodnutie

Rozhodnutie Mesta Prešov, č. SÚ/1850/2017-Tu zo dňa 5. 1. 2017

Rezidencia Sírius, Prešov - zrušenie územného rozhodnutia v mimoodvolacom konaní

Rozhodnutie Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, Sekcia výstavby, číslo 05086/2017/SV/66253 zo dňa 22. 9. 2017.

Poznámky k zákonom
Štát pre novú investíciu vykupuje pozemky, majiteľom sa cena nepáči. No ak nepredajú, hrozí im vyvlastnenie

Štát začína s výkupom pozemkov pod mega investíciou Bosch i keď stále nie je definitívne potvrdená....

Nový stavebný zákon: Prehľad základných princípov nového zákona

Košický stavebný úrad vyzliekol nový stavebný zákon z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme...

Výstavba diaľnic sa má urýchliť, prezidentka odobrila novelu zákona

V rámci novely sa skráti aj lehota na vydanie rozhodnutia o predbežnej držbe z doterajších 15 na...

Novela zákona urýchli výstavbu diaľnic aj o viac ako rok, vyhlásil Doležal

Novela zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a...

Obchvat Prešova začne fungovať, no východ potrebuje 15-násobne viac diaľnic a ciest

Novootvorený západný obchvat metropoly Šariša umožní plynulú jazdu po diaľnici D1 od Ivachnovej až...

VIA IURIS: Novela zákona o výstavbe diaľnic je v rozpore s ústavou

VIA IURIS žiada zástupcov parlamentu, aby odmietli kontroverznú novelu zákona o jednorazových...

Autá idúce do zoo stáli až v strede Kavečian. To som nezažil, vraví starosta

Ani päťnásobné parkovisko by nestačilo. Odhaduje, že pri výstavbe obchvatu sa asi 40 percent...

Územný plán nie je omaľovánka, poslanci často nevedia, čo schvaľujú (rozhovor)

Väčšinou vidíte na prvý pohľad, ktoré lokality sú v územnom pláne nevhodné a dostali sa tam buď pre...

Lehota pri vyvlastnení pozemkov pod diaľnicami sa predĺži, schválili poslanci

Poslanci parlamentu schválili novelu cestného zákona.

Vysporadúvajú pozemky pod obecnými cestami

NOVOŤ. Obecný úrad teší veľký záujem zo strany občanov dohodnúť sa a pozemky pod cestami obci...