Cez Smer má vplyv niekoľko podnikateľov

Politiku Ficovej strany najviac ovplyvňujú Široký s Poórom. Medzi silných hráčov sa dostal aj Milan Fiľo. To, čo avizoval predseda HZDS Vladimír Mečiar pred voľbami, sa potvrdilo. Niekoľkí vplyvní podnikatelia dosadili svojich ľudí do štátnych firiem, ktoré ovládajú ministri Smeru.

Politiku Ficovej strany najviac ovplyvňujú Široký s Poórom. Medzi silných hráčov sa dostal aj Milan Fiľo

To, čo avizoval predseda HZDS Vladimír Mečiar pred voľbami, sa potvrdilo. Niekoľkí vplyvní podnikatelia dosadili svojich ľudí do štátnych firiem, ktoré ovládajú ministri Smeru.

Do podnikov, ktoré spadajú pod kľúčové ekonomické rezorty hospodárstva a dopravy, prúdia ľudia s väzbami na Smer a vplvných podnikateľov.

Podnikatelia Juraj Široký, Vladimír Poór, Ján Gabriel, Ivan Kiňo či Milan Fiľo majú svojich ľudí v elektrárňach, plynárňach aj doprave.

Podľa zistení SME je v podnikoch s účasťou štátu na významných postoch minimálne 16 ľudí, ktorí podnikali alebo pôsobia vo firmách s týmito biznismenmi. Každý z nich má dlhoročné väzby na ministrov hospodárstva a dopravy Ľubomíra Jahnátka a Ľubomíra Vážneho.

Narodeniny

Smeru ani podnikateľom sa o téme ich vzájomného prepojenia hovoriť nechce. Strana sa k podnikateľom, ktorých jej médiá už roky prisudzujú, prakticky nehlási a oni oplácajú rovnakou mincou.

Kontakty tu však sú. Nie je náhoda, že sa Široký a Fiľo nedávno zúčastnili na oslave Vážneho päťdesiatín. Minister tvrdí, že títo podnikatelia nemajú na jeho rozhodnutia nijaký vplyv. „Viacerí nominanti v štátnych podnikoch pracovali pre nás. Sú to ľudia z našich stra­níckych štruktúr,“ hovorí Vážny.

Širokého spoločnosť Váhostav je jednou z firiem, ktorá má obrovské zákazky pri výstavbe diaľnic.

Gabriel Beer z týždenníka Trend hovorí, že veľkí hráči presadzujú do funkcií svojich ľudí, aby si zaistili stabilné podnikateľské prostredie. „Motívom sú najmä pravidelné dodávky od štátnych firiem.“ Ľudia v predstavenstvách a dozorných ra­dách týchto podnikov potom ovplyvňujú, ako sa budú rozdeľovať peniaze.

Nominanti: Poznáme sa

Minister Jahnátek v minulosti sedel s Jurajom Širokým v orgánoch Plastiky Nitra. Minister odmieta, že má s podnikateľ­mi označovanými za mecenášov Smeru nadštandardné vzťahy. „S pánom Kiňom sa poznám, keďže sme od nich kedysi brali úvery. Pokiaľ ide o Širokého, dvakrát ma odvolal z funkcie.“ So Širokým sa stále stretáva na pracovných rokovaniach. „Funkcie ob­sadzu­jem na základe koaličných dohôd, pričom zohľadňujem odbornosť.“

Od HZDS k Smeru

Viacerí z tých, ktorí sú dnes blízki Smeru, dlhé roky podporovali HZDS. K zmene prišlo pred voľbami 2002, keď to vyzeralo na jednoznačné víťazstvo Ro­berta Fica.

„Pre ľudí ako Ivan Kiňo, Ján Gabriel či Jozef Brhel bol Smer vedľajšou investíciou, ak by sa HZDS nedostalo po voľbách do vlády,“ povedal v októbri 2005 časopisu .týždeň poslanec HZDS Jaroslav Jaduš. Za kľúčovú postavu v zákulisí Smeru označil Vladimíra Poóra.

Vlani pred voľbami predseda HZDS Vladimír Mečiar povedal, že Smer budú po voľbách o­vplyvňovať miliardári z ekono­mického pozadia strany. Ekonomické skupiny v pozadí strán majú podľa jeho slov niekedy ta­ký vplyv na politiku, že určujú, čo politici môžu robiť. „Ja som sa toho, našťastie, zbavil. Ale, povedzme, v Smere sú mimoriadne intenzívni.“ K téme prepojenia politiky a kapitálu v Smere sa vyjadril pred týždňom v relácii Na telo televízie Markíza. „Povedal som to vtedy, bolo to aktuálne vtedy a teraz robíme všetko pre to, aby to tak nebolo.“ Čo konkrétne, neprezradil.

Vážne prepojenia

V rezorte dopravy je kľúčovým Poórovým človekom minister Vážny. Ten sedel v predstavenstve Nafty Gbely v čase, keď tam bol Poór jedným z akcio­nárov. „Poznáme sa dlho, ale nestretávame sa, aby nás spolu nespájali. Poznám aj Kiňa,“ reagoval Vážny.

S Gabrielom bol minister v orgánoch Biotiky. Spoločné pô­so­­benie trvalo asi nejaké dva mesiace, tvrdí Vážny. Podľa obchodného registra ich bolo pätnásť.

Štátny tajomník rezortu dopravy Milan Mojš má spoločnú minulosť s úspešným podnikateľom Milanom Fiľom. Pôsobili spolu vo firmách SHP Slavošovce a Severoslovenské celulózky a papierne. „Je pravda, že som pracoval pre pána Fiľa. Každý niekde pracuje, nevidím v tom problém,“ tvrdí Mojš.

Daniel Šulík je v Dozornej rade SPP. S Fiľom kedysi figuroval vo firme Matador Belt Trade. „Poznáme sa dlhé roky, pôsobili sme aj v iných firmách. Počul som, že nominácie sú organizované, ale neviem, ako to mali strany rozdelené, do ktorého okienka ma dali,“ hovorí Šulík.

Vladimír Ševčík sedí v predstavenstve Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. S Fiľom bol v troch firmách, s Kiňom a Gabrielom sa stretol v Harmaneckých papierňach. „Poznáme sa, do funkcie ma však oslovil rezort hospodárstva. Ako odborníka.“

Energetika i doprava

Juraj Obložinský je v Dozornej rade Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. S Poórom figuroval v spoločnosti Slovenský hodváb, so Širokým dodnes sedí v predstavenstve firmy Wigro Trade Center. „Oslovilo ma ministerstvo hospodárstva. Mám skúsenosti, pôsobil som v pomerne významných pod­nikoch. Vzťahy sú súkromná vec,“ myslí si Obložinský.

Do predstavenstva Transpetrolu sa po voľbách dostal aj Širokého spolupracovník Vladimír Balaník. Krátko po medializácii kauzy však odstúpil.

Ján Bílek je v Dozornej rade Národnej diaľničnej spoločnosti. So Širokým bol v Plastike. „Poznáme sa možno 35 rokov, sme kamaráti,“ reagoval Bílek. „Oslovil ma však minister Vážny. Ako právnika a ekonóma.“

Aj Rastislav Noskovič je v Dozornej rade Národnej diaľničnej spoločnosti. S Poórom bol vo firme ABC Kredit. „Máme priateľský vzťah,“ reagoval Noskovič. Osobné väzby však podľa neho nehrali rolu. „Oslovil ma rezort dopravy. Myslím, že zavážilo moje pôsobenie v oblasti reštrukturalizácie VÚB.“

Do predstavenstva Carga sa po voľbách dostali aj ďalší Poórovi ľudia Miloslav Lužák a Ivana Piňosová. Krátko po medializácii kauzy sa síce stiahli, dnes sú však v Cargu opäť ako šéfovia úsekov.

Od Mečiara k Ficovi

Vplyvní podnikatelia mali mať v Smere rozhodujúce slovo pri obsadzovaní volebnej kandidátky pred vlaňajšími voľbami. Až po kandidáta na 25. mieste sa tam presadili prevažne ľudia s ich „požehnaním“. Denníku SME to potvrdil človek z vnútra strany.

S privatizérom, počas Mečiarovej vlády Vladimírom Poórom podnikal štátny tajomník ministerstva výstavby Martin Glvač, volebná osmička. S Poórom sa pozná poslanec Smeru Ivan Varga, volebná devätnástka. Sedeli spolu v orgánoch troch spoločností. Varga figuroval v dvoch firmách aj s Gabrielom. S Ivanom Kiňom bol v kontakte Igor Šulaj, číslo päť, ktorý je šéfom Daňového riaditeľstva. Stretávali sa v orgánoch štyroch firiem.

Minister vnútra Robert Kaliňák priznáva, že si rozumie s Jozefom Brhelom. „V parlamente sme často komunikovali. Je to veľmi múdry človek, ktorý má zaujímavé názory.

Sympatie potvrdil aj Brhel, ktorého syn je poslancom Smeru v bratislavskej župe. „Spo­znali sme sa po voľbách 1998, máme priateľské vzťahy. Jeho právna kancelária ma zastupovala v istej veci,“ povedal o Kaliňákovi Brhel.

Politici Smeru na otázku o podnikateľoch, ktorí za ním stoja, spravidla reagujú podráždene. „Nepoznám mecenášov Smeru. Je to hypotetická konštrukcia, ktorá hraničí so stihomamom,“ odpovedal poslanec Boris Zala. Premiér a predseda Smeru Robert Fico cez hovorkyňu odkázal, že „údajné prepojenia a špekulácie“ nekomentuje.

Zhovorčiví nie sú ani podnikatelia. „Nie som verejný činiteľ, takže sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ povedal Široký.

Stručný bol aj Kiňo. „So Smerom som nemal nikdy nič spoločné.“ Ako si vysvetľuje, že po voľbách sa vo funkciách objavili viacerí ľudia, ktorí sú mu blízki? „Neviem, ani ma to nezaujíma.“ Spájanie so Smerom odmietol aj Ján Gabriel. Po otázke, či je pravda, že dnes pracuje pre Poóra, zložil telefón. Poór na žiadosť o rozhovor nereagoval.

Milan Fiľo označil vzťah s Ficom ako korektný, za mecenáša Smeru sa nepovažuje. Na otázku, akú úlohu zohrali pri nomináciách do štátnych podnikov jeho vzťahy s politikmi Smeru, odpovedal: „Veľmi nás teší, že pre ECO-INVEST alebo SCP Ružomberok pracovali takí kvalitní ľudia, ktorí dnes môžu pôsobiť na významných miestach v štátnych spoločnostiach alebo v exekutíve.

Kto je kto v pozadí strany Smer

Juraj Široký spoluzakladal Harvardské investičné fondy, ktorých činnosť dnes preveruje polícia. Pôsobí v orgánoch 14 firiem, od stavebníctva cez nehnuteľnosti až po IT biznis.

Vladimír Poór zbohatol v ére mečiarovskej privatizácie, polícia ho stíhala v kauze tunelovanie Nafty Gbely. Pôsobí v orgánoch 20 firiem, od futbalu cez farmáciu až po železničnú dopravu.

Jozef Brhel bol poslancom, neskôr štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva za HZDS. Známe sú jeho dobré vzťahy s Ivanom Lexom. Podniká s informačnými technológiami, kde chce táto vláda vynaložiť 40 miliárd korún.

Milan Fiľo je známy dobrými vzťahmi s premiérom Ficom, sprevádzal ho aj na viacerých zahraničných cestách. Sústreďuje sa najmä na papierenský priemysel, v Čechách vlastní sieť bankomatov, podiely má aj v médiách.

Ivan Kiňo bol poslancom HZDS a prezidentom Slovenskej sporiteľne. Figuroval takmer v dvoch desiatkach firiem, od bankovníctva až po audítorskú činnosť.

Ján Gabriel bol poslancom HZDS a prezidentom VÚB. Pôsobil takmer v dvoch desiatkach firiem, podnikal aj s Kiňom, Poórom a Fiľom.

Andrej Babiš je silným hráčom v chemickom priemysle a potravinárstve. Pred voľbami obvinil Fico Fedora Flašíka, že si nechal niekoľkomiliónový sponzorský dar od Babiša. Ten sa od kauzy dištancoval.

Miroslav Výboh obchoduje so zbraňami. Tento rok bol s Ficom dohodovať kontrakty v Líbyi a Moskve, jeho spoločník bol v Izraeli.

Jozef Kopecký podniká najmä v stavebníctve. Za tejto vlády dostáva jednu zákazku za druhou. V roku 2001 daroval Smeru dvestotisíc korún. Počas volieb v roku 2002 bol aj v centrále strany.

Tomáš Chrenek vlastní oceliarske firmy sústredené okolo Tři­nec­kých železiarní. Patria mu aj filmové štúdiá Barrandov, angažuje sa aj v zdravotníctve

Zdroj: SME, Trend

Úradné dokumenty
Diaľnica D1 Prešov západ – Prešov juh - záverečné stanovisko

Záverečné stanovisko Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky číslo 1818/2018-1.8/df zo dňa 28. 2. 2018

Obchodné centrum OC FORUM Prešov - územné rozhodnutie

Rozhodnutie Mesta Prešov, č. SÚ/1850/2017-Tu zo dňa 5. 1. 2017

Rezidencia Sírius, Prešov - zrušenie územného rozhodnutia v mimoodvolacom konaní

Rozhodnutie Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, Sekcia výstavby, číslo 05086/2017/SV/66253 zo dňa 22. 9. 2017.

Poznámky k zákonom
Štát pre novú investíciu vykupuje pozemky, majiteľom sa cena nepáči. No ak nepredajú, hrozí im vyvlastnenie

Štát začína s výkupom pozemkov pod mega investíciou Bosch i keď stále nie je definitívne potvrdená....

Nový stavebný zákon: Prehľad základných princípov nového zákona

Košický stavebný úrad vyzliekol nový stavebný zákon z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme...

Výstavba diaľnic sa má urýchliť, prezidentka odobrila novelu zákona

V rámci novely sa skráti aj lehota na vydanie rozhodnutia o predbežnej držbe z doterajších 15 na...

Novela zákona urýchli výstavbu diaľnic aj o viac ako rok, vyhlásil Doležal

Novela zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a...

Obchvat Prešova začne fungovať, no východ potrebuje 15-násobne viac diaľnic a ciest

Novootvorený západný obchvat metropoly Šariša umožní plynulú jazdu po diaľnici D1 od Ivachnovej až...

VIA IURIS: Novela zákona o výstavbe diaľnic je v rozpore s ústavou

VIA IURIS žiada zástupcov parlamentu, aby odmietli kontroverznú novelu zákona o jednorazových...

Autá idúce do zoo stáli až v strede Kavečian. To som nezažil, vraví starosta

Ani päťnásobné parkovisko by nestačilo. Odhaduje, že pri výstavbe obchvatu sa asi 40 percent...

Územný plán nie je omaľovánka, poslanci často nevedia, čo schvaľujú (rozhovor)

Väčšinou vidíte na prvý pohľad, ktoré lokality sú v územnom pláne nevhodné a dostali sa tam buď pre...

Lehota pri vyvlastnení pozemkov pod diaľnicami sa predĺži, schválili poslanci

Poslanci parlamentu schválili novelu cestného zákona.

Vysporadúvajú pozemky pod obecnými cestami

NOVOŤ. Obecný úrad teší veľký záujem zo strany občanov dohodnúť sa a pozemky pod cestami obci...